• Náplň do sedacích vaků – která je nejvhodnější?

    Jaká náplň je nejlepší v tolik oblíbených pytlech na sezení? Jsou to měkké kuličky, do kterých se můžete krásně uvelebit, nebo pevné, které vás hezky namasírují a nabijí novou energií? Na tuhle problematiku se dnes chceme zaměřit a pomoci vám s výběrem.

    Pěnové kuličky vládnou světu

    Základem bývá tzv. pěnový granulát. Jsou to měkké polystyrenové kuličky (většinou z atestovaného a bezpečného materiálu EPS), které obsahují poměrně velké množství vzduchu. Jsou krásně jemné, lehké a mají solidní výdrž co se týče „sesedání“.

    Syntetické kuličky do sedacích pytlů

    Vhodné i do domácností s dětmi

    Výhodou je samozřejmě i to, že i velké XXL pytle jsou lehce přenositelné a to přestože mohou mít na šířku i více jak 1 metr. Kladem je také to, že díky velkému množství menších kuliček vás krásně obepnou při dosednutí a pevně vám podrží záda. Takže i z dlouhého sezení s knížkou vás nebolí záda. Tyto náplně jsou vhodné i pro pracování.

    Ukažte mi klasické náplně

    Další variantou jsou molitanové kostičky. Jsou podobně měkké jako předchozí EPS styrenové kuličky, ale nemají pražádnou oporu zad. Prostě do nich zapadnete… Takže se do nich schoulíte jak jste zvyklí a záda pořádně trpí. Tyto kostičky jsou vhodné spíše jako doplňkové polštáře, které máte pod hlavou – do klasických vaků se příliš nehodí.

    Příroda se neztratí ani zde

    Poslední variantou je pevná náplň. Většinou jde o přírodniny typu pohanka, fazole, hrách… Díky oblému tvaru vás při sezení také „podrží“ a neničíte si záda. Ale jsou (nečekaně) tvrdé, takže delší sezení není tolik příjemné. Tyto pevné vložky se hodí především do menších taburetů, případně do polštářů pod nohy.

    Díky tomu, že jsou tvrdé, tak vám při sebemenším pohybu pomalu, ale jistě promasírovávají danou partii (plosky nohou, zadek, záda, …) a díky tomu podporují prokrvení a látkovou výměnu. Jsou tedy ideální pro krátké a nabuzující odpočinky. Po sezení na těchto podložkách máte hned energii, nic vás nezastaví. Ale nejsou vhodné pro delší sezení – jen odolní jogíni je milují.

    Suma sumárum – kdo vyhraje?

    Jak na tom jste? Pokud milujete krásné pohodlí a zdravou podporu zad, určitě jděte do klasických polystyrenových náplní – prodávají se v pytlích po 100 a 200 litrech. Množství se nemusíte bát – jeden velký bag naplníte klidně i stovkou litrů. Nezdá se to, ale nejsou moc velké na objem. Pokud chcete spíše menší polštáře, pro lepší energičnost, doporučujeme pevnější kuličky/hrách/fazole…

    Chci si prohlédnout běžné typy náplní